top of page

HET PROJECT

VERBLIJVENwil van het station van Jette een ruimte maken voor delen, creativiteit en erfgoedontdekking, toegankelijk voor alle inwoners en reizigers. De huidige context is die van de sluiting van loketten in veel Belgische stations. De stationsgebouwen zijn echter meesterwerken van architectonisch erfgoed en bevinden zich op zeer toegankelijke strategische locaties. 

De visie vanVERBLIJVENbestaat uit het creëren van een sociaal-cultureel centrum dat openstaat voor alle burgers. Dit biedt een reeks culturele, intergenerationele en educatieve activiteiten en een reeks diensten zoals informatie over mobiliteit, de organisatie van een wekelijkse markt en een burgercafé. Samen zetten we de mens centraal in het project: het station van Jette bezetten zodat gebruikers, reizigers en bewoners het kunnen terugwinnen, voor meer sociale cohesie, met vriendelijkheid en met respect en waardering voor verschillen.

VERBLIJVENis geboren na een projectoproep die in 2021 door de NMBS werd gelanceerd om actoren te vinden die geïnteresseerd zijn om bepaalde delen van het station tijdelijk (2 jaar) te bezetten. Verschillende projectleiders zijn samengekomen om een utopisch project tot leven te brengen:  

“We “passeren” alleen het station; we komen daar een tijdje logeren,

opladen, ontspannen, nieuwe mensen ontmoeten."

Het is ook de ambitie om tijdens deze tijdelijke bezetting het gebruik te testen met burgers en lokale stakeholders om discussies over de toekomst van het station aan te wakkeren in het kader van de renovaties die de NMBS vanaf 2025 gepland heeft._cc781905-5cde-3194- bb3b-136bad5cf58d_

Open de projectmap. 

ONZE ACTIVITEITEN

PROJECTLEIDERS

LABOLOBO_Plan de travail 1.png
Lee rayon vert_Plan de travail 1.png
SHOP 1090_Plan de travail 1.png

PARTNERS

AU RAYON BIO_Plan de travail 1.png
BACK ON TRACK_Plan de travail 1.jpg
JAM IN JETTE_Plan de travail 1.png
PHILHARMONIE_Plan de travail 1.jpg
CHEZ LAURETTE_Plan de travail 1.png
COULEMELLE_Plan de travail 1.png
PIERRE VEYT_Plan de travail 1.jpg

MET DE STEUN VAN

COMMUNE JETTE.jpg
COMMUNE DE JETTE_Plan de travail 1.png
Business Team
bottom of page